Gymsport leert peuters en kleuters beter bewegen

De grootste ontwikkeling van de motoriek vindt bij kinderen in de eerste levensjaren plaats. Een goed motorisch fundament is van sterke invloed op de fysieke en cognitieve ontwikkeling.

Het is daarom essentieel om op een goede manier te leren bewegen. Om die reden heeft de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie een beweegprogramma speciaal voor peuters en kleuters ontwikkeld: het nijntje Beweegdiploma.

Het nijntje Beweegdiploma is dé basis voor elke sport. Het plezier ervaren in bewegen staat voorop en geeft de beste garantie voor een actieve levensstijl. Klik hier voor meer informatie over het het nijntje Beweegdiploma.

Beweegdiploma Beweegdiploma
Meer informatie nijntje Beweegdiploma

nijntje Beweegdiploma

Lees hier alles over de inhoud en het keurmerk nijntje Beweegdiploma

Veel gestelde vragen

Hier vind je antwoorden op de veel gestelde vragen door beweegaanbieders.

Lees verder

Achtergrond nijntje Beweegdiploma

In de eerste levensjaren vindt bij kinderen de grootste ontwikkeling van de motoriek plaats. In deze periode komen verbindingen en vertakkingen van de hersencellen tot stand.

Lees verder

Keurmerk nijntje Beweegdiploma

Het keurmerk wordt verleend aan clubs/externe aanbieders die voldoen aan de voorwaarden om het nijntje Beweegdiploma te mogen uitgeven. Het keurmerk is twee jaar geldig.

Lees verder

Opleidingen

Om de lessen van het nijntje Beweegdiploma te mogen geven, dient het technisch kader een lesgeefbevoegdheid te hebben en een verkorte of meerdaagse bijscholing nijntje Beweegdiploma te volgen.

Lees verder

Overzicht nijntje Beweegdiploma's: bewegingsthema's en bijbehorende beweegnormen

Een overzicht van de bewegingsthema's en bijbehorende beweegnormen van nijntje Beweegdiploma 1 en 2 staan in onderstaand schema.

Lees verder

Samenwerkingsvormen nijntje Beweegdiploma

Eén van de voorwaarden om in aanmerking te komen voor het keurmerk nijntje Beweegdiploma is samenwerken met anderen.

Lees verder

Start met het nijntje Beweegdiploma

Wil je aan de slag met het nijntje Beweegdiploma?

Lees verder

Correct gebruik "nijntje" bij Beweegdiploma

De KNGU is erg blij met het ambassadeurschap van nijntje en de belangstelling hiervoor bij veel clubs. Helaas zien we dat door dit welgemeende enthousiasme nijntje soms ook verkeerd gebruikt wordt.

Lees verder

'nijntje' ambassadeur Beweegdiploma

nijntje en de KNGU hebben een samenwerkingsverband met de ambitie om meer kinderen tussen de 2 en 6 jaar te stimuleren om spelenderwijs beter te leren bewegen. Als bekende kinderheld is nijntje de ambassadeur van het Beweegdiploma.

Lees verder

Voorbeeld nijntje Beweegdiploma's

Veel gestelde vragen

Wordt het nijntje Beweegdiploma altijd gegeven in 20 lessen?

Nee, niet altijd. Sommige clubs kiezen ervoor om de nijntje Beweeglessen te integreren in hun reguliere lessen. Het kan dan goed zijn dat ze bijvoorbeeld twee momenten per jaar kiezen om een beweegfeest te organiseren met het diploma als beloning. Tevens is het gemiddelde van 20 weken ook afhankelijk van de ontwikkeling van het kind. Het kan dus zijn dat het langer duurt voordat een kind het nijntje Beweegdiploma haalt.

Hoe weet ik dat een organisatie een door de KNGU erkende aanbieder is van het nijntje Beweegdiploma?

Alle erkende locaties staan vermeld op deze website. Alle erkende locaties

Wat kost het nijntje Beweegdiploma?

De beweeglessen worden gegeven door autonome clubs en beweegaanbieders. Informeer bij een aanbieder in de buurt naar de kosten.

Moet je altijd eerst nijntje Beweegdiploma 1 hebben gehaald, voordat je kunt starten met het tweede diploma?

Nee dat hoeft niet. Een club en/of beweegaanbieder bepaalt welk niveau passend is voor het kind.

Moeten kinderen ook echt een examen afleggen?

Nee, dat is niet het geval. De juffen en meesters oordelen naar eigen inzicht of een kind aan de vereiste beweegnormen, passend bij het kind voldoet om het diploma te ontvangen. Hij of zij doet dit door de bewegingen van de kinderen vooraf te observeren.

Wat is een proefles?

Om te kijken of het programma van het nijntje Beweegdiploma goed bij je past mag je altijd een keertje vrijblijvend meedoen.

Hoe vraag ik een proefles aan?

Via onze website www.beweegdiploma.nl kom je direct terecht op de website van de door jouw gekozen club of lesgever. Hier vind je de button "proefles aanvragen" en kun je een of twee gratis proeflessen aanvragen.

Waarom is nijntje ambassadeur van het Beweegdiploma?

Omdat nijntje bewegen belangrijk en leuk vindt, is zij ambassadeur geworden van het Beweegdiploma. Als rolmodel hoopt nijntje op deze manier heel veel kinderen te stimuleren een gezonde levenswijze te ontwikkelen en bewegen vooral leuk te vinden!

Meer informatie over nijntje? Ga naar www.nijntje.nl

Moet je als ouder (verplicht) meedoen tijdens de nijntje Beweeglessen?

Het programma kan op verschillende manieren worden aangeboden. Of ouders verplicht mee moeten doen is dus club afhankelijk. Informeer hierover bij de desbetreffende aanbieder.

Staat je vraag er niet bij of wil je meer informatie?
Stuur een mailtje naar beweegdiploma@kngu.nl