Gymsport leert peuters en kleuters beter bewegen

De grootste ontwikkeling van de motoriek vindt bij kinderen in de eerste levensjaren plaats. Een goed motorisch fundament is van sterke invloed op de fysieke en cognitieve ontwikkeling.

Het is daarom essentieel om op een goede manier te leren bewegen. Om die reden heeft de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie een beweegprogramma speciaal voor peuters en kleuters ontwikkeld: het nijntje Beweegdiploma.

Het nijntje Beweegdiploma is dé basis voor elke sport. Het plezier ervaren in bewegen staat voorop en geeft de beste garantie voor een actieve levensstijl. Klik hier voor meer informatie over het het nijntje Beweegdiploma.

Beweegdiploma Beweegdiploma
Meer informatie nijntje Beweegdiploma

nijntje Beweegdiploma

Lees hier alles over de inhoud en het keurmerk nijntje Beweegdiploma

Veel gestelde vragen

Hier vind je antwoorden op de veel gestelde vragen door beweegaanbieders.

Lees verder

nijntje Beweegmaterialen

Hier kun je artikelen bestellen voor de promotie van het nijntje Beweegdiploma.

Lees verder

Achtergrond nijntje Beweegdiploma

In de eerste levensjaren vindt bij kinderen de grootste ontwikkeling van de motoriek plaats. In deze periode komen verbindingen en vertakkingen van de hersencellen tot stand.

Lees verder

Keurmerk nijntje Beweegdiploma

Het keurmerk wordt verleend aan clubs/externe aanbieders die voldoen aan de voorwaarden om het nijntje Beweegdiploma te mogen uitgeven. Het keurmerk is twee jaar geldig.

Lees verder

Opleidingen

Om de lessen van het nijntje Beweegdiploma te mogen geven, dient het technisch kader een lesgeefbevoegdheid te hebben en een verkorte of meerdaagse bijscholing nijntje Beweegdiploma te volgen.

Lees verder

Overzicht nijntje Beweegdiploma's: bewegingsthema's en bijbehorende beweegnormen

Een overzicht van de bewegingsthema's en bijbehorende beweegnormen van nijntje Beweegdiploma 1 en 2 staan in onderstaand schema.

Lees verder

Samenwerkingsvormen nijntje Beweegdiploma

Eén van de voorwaarden om in aanmerking te komen voor het keurmerk nijntje Beweegdiploma is samenwerken met anderen.

Lees verder

Start met het nijntje Beweegdiploma

Wil je aan de slag met het nijntje Beweegdiploma?

Lees verder

Correct gebruik "nijntje" bij Beweegdiploma

De KNGU is erg blij met het ambassadeurschap van nijntje en de belangstelling hiervoor bij veel clubs. Helaas zien we dat door dit welgemeende enthousiasme nijntje soms ook verkeerd gebruikt wordt.

Lees verder

'nijntje' ambassadeur Beweegdiploma

nijntje en de KNGU hebben een samenwerkingsverband met de ambitie om meer kinderen tussen de 2 en 6 jaar te stimuleren om spelenderwijs beter te leren bewegen. Als bekende kinderheld is nijntje de ambassadeur van het Beweegdiploma.

Lees verder

Voorbeeld nijntje Beweegdiploma's

Veel gestelde vragen

In hoeveel lessen haal je het nijntje Beweegdiploma?

Gemiddeld kan een kind het nijntje Beweegdiploma in 15 tot 20 lessen halen. Dit is afhankelijk van de snelheid van de ontwikkeling van je kind. Sommige clubs kiezen ervoor om de lessen te verwerken in een gewone peutergymles. Zij kiezen dan bijvoorbeeld 2 momenten per jaar om een beweegfeest te organiseren met een diploma als beloning. Het kan dus zijn dat het langer duurt voordat je kind het diploma haalt.

Hoe weet ik dat een organisatie een door de KNGU erkende aanbieder is van het nijntje Beweegdiploma?

Alle erkende locaties staan vermeld op deze website. Alle erkende locaties

Wat kost het nijntje Beweegdiploma?

De aanbieder van de lessen bepaalt zelf de prijs. Informeer bij de locatie in jouw buurt naar de kosten.

Moet je altijd eerst nijntje Beweegdiploma 1 hebben gehaald, voordat je kunt starten met het tweede diploma?

Nee, dat hoeft niet. Kinderen van 2 en 3 jaar beginnen met Beweegdiploma 1 en kunnen daarna doorstromen. Kinderen van 4 jaar en ouder kunnen ook prima beginnen met Beweegdiploma 2. Overleg met de aanbieder van de lessen wat voor jouw kind de goede keuze is.

Moeten kinderen ook echt een examen afleggen?

Nee, er is geen examen. De juf of meester beoordeelt in de lessen de voortgang van je kind en bepaalt of het genoeg geoefend heeft om een diploma te krijgen. Tijdens een beweegfeestje krijgt je kind het diploma uitgereikt.

Wat is een proefles?

Om te kijken of het programma van het nijntje Beweegdiploma goed bij je past mag je altijd een keertje vrijblijvend meedoen.

Hoe vraag ik een proefles aan?

Via onze website www.beweegdiploma.nl kom je direct terecht op de website van de door jouw gekozen club of lesgever. Hier vind je de button "proefles aanvragen" en kun je een of twee gratis proeflessen aanvragen.

Waarom is nijntje ambassadeur van het Beweegdiploma?

Omdat nijntje bewegen belangrijk en leuk vindt, is zij ambassadeur geworden van het Beweegdiploma. Als rolmodel hoopt nijntje op deze manier heel veel kinderen te stimuleren een gezonde levenswijze te ontwikkelen en bewegen vooral leuk te vinden!

Meer informatie over nijntje? Ga naar www.nijntje.nl

Moet je als ouder (verplicht) meedoen tijdens de nijntje Beweeglessen?

Dat verschilt per aanbieder. Er zijn ouder-kind varianten waarbij je fijn samen met je kind kunt bewegen in de les. Dit is niet altijd zo, informeer bij de aanbieder hoe het gaat in hun lessen.

Kan ik ook lessen missen?

Je kind moet genoeg oefenen om het diploma te kunnen krijgen. Het is belangrijk dat het vaak aanwezig is, maar een keer een lesje missen vanwege ziekte of vakantie is geen probleem.

Staat je vraag er niet bij of wil je meer informatie?
Stuur een mailtje naar beweegdiploma@kngu.nl