Correct gebruik "nijntje" bij Beweegdiploma

De KNGU heeft met Mercis BV, de uitgever die alle rechten op het werk van Dick Bruna beheert, een overeenkomst gesloten waardoor de KNGU en nijntje zijn verbonden aan het Beweegdiploma. Onze partner Mercis BV heeft o.a. tot taak het werk van Dick Bruna wereldwijd te beschermen en ervoor te zorgen dat het gebruik en de uitstraling van nijntje altijd en overal hetzelfde zijn. Op die manier blijft nijntje het aansprekende figuur en sterke merk dat het is.

Voor het nijntje Beweegdiploma zijn in samenspraak met Mercis materialen ontwikkeld die clubs bij activiteiten kunnen gebruiken. Recentelijk hebben wij gemerkt dat er clubs zijn die zelf nijntje materialen ontwikkelen, zoals een nijntje kostuum of pak. Deze materialen zijn niet gemaakt volgens het ontwerp van Dick Bruna en zijn volgens Mercis zeer ongewenst omdat ze afbreuk doen aan het zorgvuldig opgebouwde en bewaakte beeld van ‘nijntje’. Het gebruik van eigen gemaakte nijntje kostuums/pakken is bovendien schadelijk voor het bedrijf dat namens Mercis de exploitatie van de officiële nijntje pakken op zich heeft genomen.

Wij verzoeken je dan ook vriendelijk doch dringend geen gebruik te maken van eigengemaakte nijntje kostuums of andere zelfgemaakte materialen. Mocht je inmiddels een eigen gemaakt of verkregen nijntje kostuum hebben, dan verzoeken wij je per direct alle (online) uitingen met dit kostuum te verwijderen.

Wat mag je wel!
Vanuit de KNGU heb je een officieel nijntje Beweegdiploma logo ontvangen. Dit logo mag je gebruiken op al je uitingen als het gaat om het nijntje Beweegdiploma. Ook is er een aantal tekeningen die met de vermelding van copyright Mercis gebruikt mogen worden.

Wil je graag bezoek van nijntje op jouw nijntje beweegfeest, dan kun je dit kenbaar maken. Tegen een vergoeding kun je nijntje voor jouw beweegfeest reserveren.

Twijfel je over het gebruik van het logo of wil je graag nijntje reserveren voor jouw beweegfeest, dan kun je met ons contact opnemen via beweegdiploma@kngu.nl.

Veel gestelde vragen

In hoeveel lessen haal je het nijntje Beweegdiploma?

Gemiddeld kan een kind het nijntje Beweegdiploma in 15 tot 20 lessen halen. Dit is afhankelijk van de snelheid van de ontwikkeling van je kind. Sommige clubs kiezen ervoor om de lessen te verwerken in een gewone peutergymles. Zij kiezen dan bijvoorbeeld 2 momenten per jaar om een beweegfeest te organiseren met een diploma als beloning. Het kan dus zijn dat het langer duurt voordat je kind het diploma haalt.

Hoe weet ik dat een organisatie een door de KNGU erkende aanbieder is van het nijntje Beweegdiploma?

Klik rechts boven op "gratis proefles" en zoek naar een erkende aanbieder bij jou in de buurt.

Wat kost het nijntje Beweegdiploma?

De aanbieder van de lessen bepaalt zelf de prijs. Informeer bij de locatie in jouw buurt naar de kosten.

Moet je altijd eerst nijntje Beweegdiploma 1 hebben gehaald, voordat je kunt starten met het tweede diploma?

Nee, dat hoeft niet. Kinderen van 2 en 3 jaar beginnen met Beweegdiploma 1 en kunnen daarna doorstromen. Kinderen van 4 jaar en ouder kunnen ook prima beginnen met Beweegdiploma 2. Overleg met de aanbieder van de lessen wat voor jouw kind de goede keuze is.

Moeten kinderen ook echt een examen afleggen?

Nee, er is geen examen. De juf of meester beoordeelt in de lessen de voortgang van je kind en bepaalt of het genoeg geoefend heeft om een diploma te krijgen. Tijdens een beweegfeestje krijgt je kind het diploma uitgereikt.

Wat is een proefles?

Om te kijken of het programma van het nijntje Beweegdiploma goed bij je past mag je altijd een keertje vrijblijvend meedoen.

Hoe vraag ik een proefles aan?

Via onze website www.beweegdiploma.nl kom je direct terecht op de website van de door jouw gekozen club of lesgever. Hier vind je de button "proefles aanvragen" en kun je een of twee gratis proeflessen aanvragen.

Waarom is nijntje ambassadeur van het Beweegdiploma?

Omdat nijntje bewegen belangrijk en leuk vindt, is zij ambassadeur geworden van het Beweegdiploma. Als rolmodel hoopt nijntje op deze manier heel veel kinderen te stimuleren een gezonde levenswijze te ontwikkelen en bewegen vooral leuk te vinden!

Meer informatie over nijntje? Ga naar www.nijntje.nl

Moet je als ouder (verplicht) meedoen tijdens de nijntje Beweeglessen?

Dat verschilt per aanbieder. Er zijn ouder-kind varianten waarbij je fijn samen met je kind kunt bewegen in de les. Dit is niet altijd zo, informeer bij de aanbieder hoe het gaat in hun lessen.

Kan ik ook lessen missen?

Je kind moet genoeg oefenen om het diploma te kunnen krijgen. Het is belangrijk dat het vaak aanwezig is, maar een keer een lesje missen vanwege ziekte of vakantie is geen probleem.

Staat je vraag er niet bij of wil je meer informatie?
Stuur een mailtje naar beweegdiploma@kngu.nl