Bewegen met nijntje

Kinderen leren spelenderwijs in ongeveer 20 goed onderbouwde lessen de basisvormen van bewegen. Als beloning krijgen ze het nijntje Beweegdiploma waarop staat wat ze geleerd hebben. Bij de uitreiking van het nijntje Beweegdiploma ontvang je ook een mooie badge voor op je gymkleren en een leuk nijntje Beweegboek met spelletjes, kleurplaten en informatie over het diploma.

Kinderen starten in principe met nijntje Beweegdiploma 1 en kunnen daarna doorstromen naar nijntje Beweegdiploma 2. De beweeglessen worden uitsluitend gegeven door KNGU gediplomeerde gymjuffen en meesters.

Beweegdiploma

Nijntje

Haal je
nijntje Beweegdiploma

Gratis proefles aanvragen

Met het nijntje Beweegdiploma 1 leer je:

rollen over de grond
draaien op een schommel
kruipen en lopen over een bank
springen op twee voeten vooruit
hinkelen 3x op 1 been
glijden van een glijbaan
klauteren in een klimrek
diepspringen van een kast
steunspringen over een bank
schommelen als iemand je duwt
zwaaien zittend op een touw
rollen en stoppen van een bal
tippen van een ballon om hoog te houden
vangen van een bal
mikken van een voorwerp

Gratis proefles aanvragen
Beweegdiploma

Met het nijntje Beweegdiploma 2 leer je:

rollen tot hurkzit
voorover duikelen over een stang
lopen over een verhoogd, schuin vlak
kruipen over, onder en langs obstakels
huppelen
hinkelen over op je linker- en rechterbeen
glijden van een smal vlak
klauteren om en door een klimrek
diepspringen van een kast
steunspringen tussen twee banken over hindernissen
springen in een trampoline
schommelen en zelf vaart maken
touwzwaaien over een ‘sloot’
rollen met een bal en iets raken
stuiten met een bal en weer vangen

Gratis proefles aanvragen
Beweegdiploma

Quotes ouders

Ineke van Woerkom, moeder van Lisa (3,5 jaar): ‘Het diploma vind ik een mooie graadmeter om te zien waar Lisa staat in haar motorische ontwikkeling’.

Nina Huisman, moeder van Chrisje (4 jaar): ‘Het lekker bewegen en het besef dat ze dingen kán, vind ik voor Chrisje belangrijker dan het halen van het nijntje Beweegdiploma. Ik moet wel zeggen dat ze zo trots is als een pauw en haar diploma aan iedereen laat zien’.

Peter van Mourik, vader van Siem (5 jaar) en Ivana (3 jaar): 'Ik vind het als ouder super dat je kinderen kan belonen met een diploma zonder dat ze er zenuwachtig voor hoeven te zijn. De kinderen hebben veel plezier en zien het als een spel. Ik vind het belangrijk dat mijn kind ervaart hoe leuk bewegen is’.

Marjolein Tibben, moeder van Thom (2,5 jaar): ‘Ik vind het nijntje Beweegdiploma een fantastisch initiatief! Ik heb het idee dat de lessen een belangrijke bijdrage leveren aan de motorische ontwikkeling van Thom. Hij is enthousiast, heeft meer vertrouwen en verlegt zijn grenzen’.

Truus van Doornik, oma van Lieke (3 jaar): 'Heerlijk om met mijn kleindochter lekker te gaan bewegen, het plezier straalt er elke les weer af. Mooi om te zien dat bewegen onder jonge kinderen wordt gestimuleerd door het nijntje Beweegdiploma. Het is een echte beloning voor spelenderwijs met plezier bewegen!'

Marloes de Waard, moeder van Mees (5): ‘Sinds Mees op gym zit, merk ik dat het zwemmen ineens een stuk beter gaat. Ook het fietsen gaat met sprongen vooruit. Zo merk je toch dat gym de basis is voor veel andere activiteiten’.

Thomas van Wingerden, vader van Senna (4): 'Ik vind het nijntje Beweegdiploma een prachtig initiatief. Ik heb het idee dat peutergym een belangrijke bijdrage levert aan de motorische ontwikkeling van de kinderen. De kinderen zijn enthousiast, groeien in hun ontwikkeling en verleggen hun grenzen. Maar minstens zo belangrijk vind ik dat ze leren op hun beurt te wachten en daarnaast pakken ze meteen een stuk taalontwikkeling mee. Meerdere vliegen in één klap.''

Karin Fransen, moeder van Jessie (5): 'Na school even lekker uitrazen en dan ook nog eens spelenderwijs je balans leren, kennismaken met hoogtes en je grenzen verleggen. Heerlijk! ''

Jong geleerd is oud gedaan

De grootste motorische ontwikkeling vindt in de eerste levensjaren plaats. Als je van heel jongs af aan veel en gevarieerd beweegt, leer je hoe je je lichaam moet gebruiken en ontwikkel je de belangrijkste spiergroepen. Die spieren komen op latere leeftijd heel goed van pas. Zo is het in de toekomst makkelijker om bewegingen sneller en beter uit te voeren. Vroegtijdig goed leren bewegen heeft ook invloed op het opnemen, het begrijpen en het verwerken van kennis. Kinderen die op jonge leeftijd op een leuke manier voldoende beweging krijgen, hebben meer kans om gezond en evenwichtig op te groeien.

Erik Scherder, de bekende hersenwetenschapper, vertelt in het TV programma Klokhuis hoe belangrijk spelen en bewegen is. Bekijk hier het filmpje.

Waarom bewegen
Beweegdiploma Beweegdiploma

Veel gestelde vragen

Wordt het nijntje Beweegdiploma altijd gegeven in 20 lessen?

Nee, niet altijd. Sommige clubs kiezen ervoor om de nijntje Beweeglessen te integreren in hun reguliere lessen. Het kan dan goed zijn dat ze bijvoorbeeld twee momenten per jaar kiezen om een beweegfeest te organiseren met het diploma als beloning. Tevens is het gemiddelde van 20 weken ook afhankelijk van de ontwikkeling van het kind. Het kan dus zijn dat het langer duurt voordat een kind het nijntje Beweegdiploma haalt.

Hoe weet ik dat een organisatie een door de KNGU erkende aanbieder is van het nijntje Beweegdiploma?

Alle erkende locaties staan vermeld op deze website. Alle erkende locaties

Wat kost het nijntje Beweegdiploma?

De beweeglessen worden gegeven door autonome clubs en beweegaanbieders. Informeer bij een aanbieder in de buurt naar de kosten.

Moet je altijd eerst nijntje Beweegdiploma 1 hebben gehaald, voordat je kunt starten met het tweede diploma?

Nee dat hoeft niet. Een club en/of beweegaanbieder bepaalt welk niveau passend is voor het kind.

Moeten kinderen ook echt een examen afleggen?

Nee, dat is niet het geval. De juffen en meesters oordelen naar eigen inzicht of een kind aan de vereiste beweegnormen, passend bij het kind voldoet om het diploma te ontvangen. Hij of zij doet dit door de bewegingen van de kinderen vooraf te observeren.

Wat is een proefles?

Om te kijken of het programma van het nijntje Beweegdiploma goed bij je past mag je altijd een keertje vrijblijvend meedoen.

Hoe vraag ik een proefles aan?

Via onze website www.beweegdiploma.nl kom je direct terecht op de website van de door jouw gekozen club of lesgever. Hier vind je de button "proefles aanvragen" en kun je een of twee gratis proeflessen aanvragen.

Waarom is nijntje ambassadeur van het Beweegdiploma?

Omdat nijntje bewegen belangrijk en leuk vindt, is zij ambassadeur geworden van het Beweegdiploma. Als rolmodel hoopt nijntje op deze manier heel veel kinderen te stimuleren een gezonde levenswijze te ontwikkelen en bewegen vooral leuk te vinden!

Meer informatie over nijntje? Ga naar www.nijntje.nl

Moet je als ouder (verplicht) meedoen tijdens de nijntje Beweeglessen?

Het programma kan op verschillende manieren worden aangeboden. Of ouders verplicht mee moeten doen is dus club afhankelijk. Informeer hierover bij de desbetreffende aanbieder.

Staat je vraag er niet bij of wil je meer informatie?
Stuur een mailtje naar beweegdiploma@kngu.nl