Bewegen met nijntje

Het nijntje Beweegdiploma is er voor kinderen van 2 t/m 6 jaar. Kinderen starten in principe met nijntje Beweegdiploma 1 en kunnen daarna doorstromen naar nijntje Beweegdiploma 2. Het programma is zorgvuldig samengesteld door de KNGU en wordt alleen gegeven door speciaal opgeleide trainers.

Het diploma
Na het doorlopen van de lessen ontvangt jouw kind tijdens een beweegfeestje het nijntje Beweegdiploma. Daarop staat waar je zoon of dochter allemaal mee heeft geoefend. Een diploma om trots op te zijn en wat je kind een leven lang voordelen geeft in sport, op school, met vriendjes en thuis! Ook krijgt je kind een leuk nijntje beweegboek of gymtasje cadeau.

Nieuwsbrief
Volgt jouw peuter van 2 of 3 jaar de lessen van nijntje Beweegdiploma 1? En wil je hier meer over lezen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. In 14 weken lees je alles over de inhoud van de lessen van Beweegdiploma 1 en krijg je leuke tips voor thuis!

Aanmelden nieuwsbrief

Beweegdiploma

Nijntje

Haal je
nijntje Beweegdiploma

Gratis proefles aanvragen

Met het nijntje Beweegdiploma 1 leer je:

 • balanceren
  - op de tenen en iets hoog of laag aantikken
  - op tenen of op hakken
  - over een bank
 • pakken van een voorwerp
 • staan
  - op één been
  - vanuit zittende houding zonder handen te gebruiken
 • rennen in verschillende richtingen
 • klimmen op een verhoging
 • springen
  - als een kikker met twee handen op de grond
  - van een verhoging en blijven staan
  - over een lijn
  - met twee voeten los van de grond
 • omgooien van een pion met een voorwerp
 • hooghouden van een ballon
 • vangen van een ballon
 • schoppen van een bal
 • rollen zijwaarts naar twee kanten
 • schommelen op een bewegende schommel
 • kruipen
Gratis proefles aanvragen
Beweegdiploma

Met het nijntje Beweegdiploma 2 leer je:

 • balanceren
  - op de rug van iemand in kniestand
  - voor- en achteruit op een smal vlak
 • rennen
  - in een rechte lijn bij een estafette
  - weg van een tikker
 • klimmen in een klimrek
 • springen
  - zijwaarts
  - van een verhoging met
  een halve draai
  - over een hindernis terwijl ik
  op mijn handen steun
  - met loopsprongen
 • gooien van een pittenzak in een mand
 • vangen van een zacht voorwerp
 • stoppen van een rollende bal
 • rollen voorover
 • kruipen over een bobbelbaan
 • schommelen en zelf vaart maken
 • zwaaien aan een touw
 • hinkelen
Gratis proefles aanvragen
Beweegdiploma

Quotes ouders

Ineke van Woerkom, moeder van Lisa (3,5 jaar): ‘Het diploma vind ik een mooie graadmeter om te zien waar Lisa staat in haar motorische ontwikkeling’.

Nina Huisman, moeder van Chrisje (4 jaar): ‘Het lekker bewegen en het besef dat ze dingen kán, vind ik voor Chrisje belangrijker dan het halen van het nijntje Beweegdiploma. Ik moet wel zeggen dat ze zo trots is als een pauw en haar diploma aan iedereen laat zien’.

Peter van Mourik, vader van Siem (5 jaar) en Ivana (3 jaar): 'Ik vind het als ouder super dat je kinderen kan belonen met een diploma zonder dat ze er zenuwachtig voor hoeven te zijn. De kinderen hebben veel plezier en zien het als een spel. Ik vind het belangrijk dat mijn kind ervaart hoe leuk bewegen is’.

Marjolein Tibben, moeder van Thom (2,5 jaar): ‘Ik vind het nijntje Beweegdiploma een fantastisch initiatief! Ik heb het idee dat de lessen een belangrijke bijdrage leveren aan de motorische ontwikkeling van Thom. Hij is enthousiast, heeft meer vertrouwen en verlegt zijn grenzen’.

Truus van Doornik, oma van Lieke (3 jaar): 'Heerlijk om met mijn kleindochter lekker te gaan bewegen, het plezier straalt er elke les weer af. Mooi om te zien dat bewegen onder jonge kinderen wordt gestimuleerd door het nijntje Beweegdiploma. Het is een echte beloning voor spelenderwijs met plezier bewegen!'

Marloes de Waard, moeder van Mees (5): ‘Sinds Mees op gym zit, merk ik dat het zwemmen ineens een stuk beter gaat. Ook het fietsen gaat met sprongen vooruit. Zo merk je toch dat gym de basis is voor veel andere activiteiten’.

Thomas van Wingerden, vader van Senna (4): 'Ik vind het nijntje Beweegdiploma een prachtig initiatief. Ik heb het idee dat peutergym een belangrijke bijdrage levert aan de motorische ontwikkeling van de kinderen. De kinderen zijn enthousiast, groeien in hun ontwikkeling en verleggen hun grenzen. Maar minstens zo belangrijk vind ik dat ze leren op hun beurt te wachten en daarnaast pakken ze meteen een stuk taalontwikkeling mee. Meerdere vliegen in één klap.''

Karin Fransen, moeder van Jessie (5): 'Na school even lekker uitrazen en dan ook nog eens spelenderwijs je balans leren, kennismaken met hoogtes en je grenzen verleggen. Heerlijk! ''

Elke stap telt!

Je kind beweegt iedere dag. Van de eerste kleine stapjes tot mijlpalen als het behalen van het zwemdiploma, kunnen fietsen en je eigen naam schrijven. Hoe klein of groot de stap ook is, aan de basis hiervan ligt: bewegen. Zonder beweging worden al die dingen heel lastig. Zou het dan niet logisch zijn om die basis goed aan te leren?

Met het nijntje Beweegdiploma leren peuters en kleuters op een leuke manier de basis van bewegen. Dat betekent: veel bewegen op verschillende manieren waarbij plezier centraal staat! Op zo’n manier dat jouw kind belangrijke spieren ontwikkelt die hij later nodig heeft, om bijvoorbeeld een sport te leren of zich te concentreren op school.

Erik Scherder, de bekende hersenwetenschapper, vertelt in het TV programma Klokhuis hoe belangrijk spelen en bewegen is. Bekijk hier het filmpje.

Waarom bewegen
Beweegdiploma Beweegdiploma

Veel gestelde vragen

In hoeveel lessen haal je het nijntje Beweegdiploma?

Gemiddeld kan een kind het nijntje Beweegdiploma in 15 tot 20 lessen halen. Dit is afhankelijk van de snelheid van de ontwikkeling van je kind. Sommige clubs kiezen ervoor om de lessen te verwerken in een gewone peutergymles. Zij kiezen dan bijvoorbeeld 2 momenten per jaar om een beweegfeest te organiseren met een diploma als beloning. Het kan dus zijn dat het langer duurt voordat je kind het diploma haalt.

Hoe weet ik dat een organisatie een door de KNGU erkende aanbieder is van het nijntje Beweegdiploma?

Klik rechts boven op "gratis proefles" en zoek naar een erkende aanbieder bij jou in de buurt.

Wat kost het nijntje Beweegdiploma?

De aanbieder van de lessen bepaalt zelf de prijs. Informeer bij de locatie in jouw buurt naar de kosten.

Moet je altijd eerst nijntje Beweegdiploma 1 hebben gehaald, voordat je kunt starten met het tweede diploma?

Nee, dat hoeft niet. Kinderen van 2 en 3 jaar beginnen met Beweegdiploma 1 en kunnen daarna doorstromen. Kinderen van 4 jaar en ouder kunnen ook prima beginnen met Beweegdiploma 2. Overleg met de aanbieder van de lessen wat voor jouw kind de goede keuze is.

Moeten kinderen ook echt een examen afleggen?

Nee, er is geen examen. De juf of meester beoordeelt in de lessen de voortgang van je kind en bepaalt of het genoeg geoefend heeft om een diploma te krijgen. Tijdens een beweegfeestje krijgt je kind het diploma uitgereikt.

Wat is een proefles?

Om te kijken of het programma van het nijntje Beweegdiploma goed bij je past mag je altijd een keertje vrijblijvend meedoen.

Hoe vraag ik een proefles aan?

Via onze website www.beweegdiploma.nl kom je direct terecht op de website van de door jouw gekozen club of lesgever. Hier vind je de button "proefles aanvragen" en kun je een of twee gratis proeflessen aanvragen.

Waarom is nijntje ambassadeur van het Beweegdiploma?

Omdat nijntje bewegen belangrijk en leuk vindt, is zij ambassadeur geworden van het Beweegdiploma. Als rolmodel hoopt nijntje op deze manier heel veel kinderen te stimuleren een gezonde levenswijze te ontwikkelen en bewegen vooral leuk te vinden!

Meer informatie over nijntje? Ga naar www.nijntje.nl

Moet je als ouder (verplicht) meedoen tijdens de nijntje Beweeglessen?

Dat verschilt per aanbieder. Er zijn ouder-kind varianten waarbij je fijn samen met je kind kunt bewegen in de les. Dit is niet altijd zo, informeer bij de aanbieder hoe het gaat in hun lessen.

Kan ik ook lessen missen?

Je kind moet genoeg oefenen om het diploma te kunnen krijgen. Het is belangrijk dat het vaak aanwezig is, maar een keer een lesje missen vanwege ziekte of vakantie is geen probleem.

Staat je vraag er niet bij of wil je meer informatie?
Stuur een mailtje naar beweegdiploma@kngu.nl