Een moeder over de nijntje Beweeglessen

Sinds begin dit jaar ben ik een enthousiast bezoeker van de nijntje Beweeglessen. Anders gezegd: ik mag iedere woensdagmorgen mee met een eigenwijze en heel enthousiaste peuter. Samen bewegen, want ook ik beweeg vrolijk mee.

Nijntje

Haal je
nijntje Beweegdiploma

Gratis proefles aanvragen

En daar gaan we dus eens per week, met ons drietjes, want het kleine zusje mag langs de kant ‘kijken’. Niet dat ze dat tegenwoordig nog aan de kant blijft zitten, zodra ze in de zaal wordt ‘losgelaten’ kruipt ze regelrecht met haar wiebelbillen naar de dikke mat en start een gevecht om er bovenop te komen. Aan mij de eer, om dan te zorgen dat ze er niet rechtstreeks weer af stuitert, want gevaar bestaat voor een 1-jarige niet. Maar wie weet heeft ze haar eerste nijntje Beweegdiploma op 2-jarige leeftijd op zak. Ik word als de ouder terecht geacht mijn meiden in het snotje te houden en krijg het al snel druk als nummer twee op het zelfde moment op de trampoline begint te stuiteren en daarna snel doorsjeest naar een bank die schuin tegen een kast op staat. En netjes op de beurt wachten is ook nog wel een ontwikkelpuntje. Alsof ze maar eens per week mag bewegen.

Maar gelukkig staat alles veilig en goed opgesteld en is er professionele begeleiding. En zo halen we steeds weer heelhuids het einde van de les. Waarom gym? Bewegen vind ik belangrijk voor kinderen. Op deze website zocht ik of er in onze stad ook zoiets bestaat. En dat was gelukkig het geval. Ondertussen hebben we al een aantal buurtgenoten en vriendjes meegenomen. De baby- en peuterzwemlessen zijn vorig jaar gestrand. Als eigenwijze peuterpuber sprong ze met alle liefde tien keer vanaf de mat in het water, totdat de juf haar vroeg het te doen. Geen beweging meer in te krijgen. En omdat het mijn doel was om haar vertrouwd te maken met het water en dat doel geslaagd is, zijn de zwemlessen (tijdelijk) gestopt. Pret tijdens het sporten staat wat mij betreft voorop.

Mijn peuter wil springen, dansen en gek doen en het liefst alle drie tegelijk. Ze wil nieuwe dingen proberen, uitgedaagd worden en vindt zichzelf verschrikkelijk stoer als iets nieuws lukt. En als het lukt wil ze natuurlijk nog een keer, en nog een keer. Hier dus nog even geen Nintendo. De nijntje Beweeglessen bevallen ons erg goed. Een stukje klassikaal, waarbij mijn exemplaar in plaats van in de kring, in het midden van de kring fanatiek ligt mee te doen, maar een lol dat ze heeft. De rest komt later wel. Dan lekker met toestellen en speelgoed spelen, rondrennen met de andere kindjes en een liedje aan het eind. Dit alles begeleid door ‘de meester’. Het blijft natuurlijk spannend als mijn stoere peuter als een aapje het klimrek in klimt. Wat als ze misstapt, uitglijdt of (niet helemaal ondenkbaar) de pias uit gaat hangen daar boven.

Mijn beweeglijke peuter is dus al met deze basisvaardigheden bezig, een diploma is een mooie beloning. Ik weet zeker dat ze supertrots zal zijn. Of ze ooit doorgaat richting turnen, geen idee. Misschien gaat ze toch weer zwemmen, net als ik, of kiest ze iets heel anders. Een goede basis heeft ze in ieder geval. Zolang ze maar sport en beweegt vind ik het goed. Vanmorgen vertelde ze nog stoer dat ze over een regenboog kon springen, dus aan ambitie ontbreek het haar niet!


Door: Madelon Vastgoed, moeder van Meagan (3)

Veel gestelde vragen

In hoeveel lessen haal je het nijntje Beweegdiploma?

Gemiddeld kan een kind het nijntje Beweegdiploma in 15 tot 20 lessen halen. Dit is afhankelijk van de snelheid van de ontwikkeling van je kind. Sommige clubs kiezen ervoor om de lessen te verwerken in een gewone peutergymles. Zij kiezen dan bijvoorbeeld 2 momenten per jaar om een beweegfeest te organiseren met een diploma als beloning. Het kan dus zijn dat het langer duurt voordat je kind het diploma haalt.

Hoe weet ik dat een organisatie een door de KNGU erkende aanbieder is van het nijntje Beweegdiploma?

Klik rechts boven op "gratis proefles" en zoek naar een erkende aanbieder bij jou in de buurt.

Wat kost het nijntje Beweegdiploma?

De aanbieder van de lessen bepaalt zelf de prijs. Informeer bij de locatie in jouw buurt naar de kosten.

Moet je altijd eerst nijntje Beweegdiploma 1 hebben gehaald, voordat je kunt starten met het tweede diploma?

Nee, dat hoeft niet. Kinderen van 2 en 3 jaar beginnen met Beweegdiploma 1 en kunnen daarna doorstromen. Kinderen van 4 jaar en ouder kunnen ook prima beginnen met Beweegdiploma 2. Overleg met de aanbieder van de lessen wat voor jouw kind de goede keuze is.

Moeten kinderen ook echt een examen afleggen?

Nee, er is geen examen. De juf of meester beoordeelt in de lessen de voortgang van je kind en bepaalt of het genoeg geoefend heeft om een diploma te krijgen. Tijdens een beweegfeestje krijgt je kind het diploma uitgereikt.

Wat is een proefles?

Om te kijken of het programma van het nijntje Beweegdiploma goed bij je past mag je altijd een keertje vrijblijvend meedoen.

Hoe vraag ik een proefles aan?

Via onze website www.beweegdiploma.nl kom je direct terecht op de website van de door jouw gekozen club of lesgever. Hier vind je de button "proefles aanvragen" en kun je een of twee gratis proeflessen aanvragen.

Waarom is nijntje ambassadeur van het Beweegdiploma?

Omdat nijntje bewegen belangrijk en leuk vindt, is zij ambassadeur geworden van het Beweegdiploma. Als rolmodel hoopt nijntje op deze manier heel veel kinderen te stimuleren een gezonde levenswijze te ontwikkelen en bewegen vooral leuk te vinden!

Meer informatie over nijntje? Ga naar www.nijntje.nl

Moet je als ouder (verplicht) meedoen tijdens de nijntje Beweeglessen?

Dat verschilt per aanbieder. Er zijn ouder-kind varianten waarbij je fijn samen met je kind kunt bewegen in de les. Dit is niet altijd zo, informeer bij de aanbieder hoe het gaat in hun lessen.

Kan ik ook lessen missen?

Je kind moet genoeg oefenen om het diploma te kunnen krijgen. Het is belangrijk dat het vaak aanwezig is, maar een keer een lesje missen vanwege ziekte of vakantie is geen probleem.

Staat je vraag er niet bij of wil je meer informatie?
Stuur een mailtje naar beweegdiploma@kngu.nl