Hoe voorkom je verveling bij kinderen?

BLOG - Kinderoefentherapeut - Frank van Dijk - Oktober 2016

Wie kent het niet? Kinderen die zich vervelen, die niets lijken te willen, geen initiatief, geen creativiteit, geen energie. Wie zegt thuis wel eens tegen zijn zoon/dochter: ‘Je hebt zoveel speelgoed! Hoe kan je nou niets te doen hebben? Ga lekker hier mee spelen, of daarmee.’

Nijntje

Haal je
nijntje Beweegdiploma

Gratis proefles aanvragen

Hoe hier mee om te gaan als ouder of leerkracht is nog niet zo gemakkelijk. Uiteindelijk vinden we met zijn allen een paar dingen erg belangrijk. We willen dat kinderen het naar hun zin hebben. We willen dat ze ontwikkelen. Maar vooral willen we dat ze niet de hele dag achter ons aanlopen omdat ze niet weten hoe ze zichzelf moeten vermaken. Of nog erger, dat de kinderen ruzie gaan maken en wij als ‘politie-agentje’ de boel weer kunnen oplossen.

In de afgelopen jaren heb ik op een flink aantal scholen gewerkt als kinderoefentherapeut, maar ging ik ook langs op andere scholen waar ik de ontwikkeling van kinderen die ik in begeleiding had evalueerde. Op een zeker moment had ik een afspraak met een intern begeleider. Na een tijdje te hebben gesproken over een paar kinderen ging het gesprek meer over de vrije speelmomenten op school. Ze zei: Ja het is hier vooral binnen op de gang nog wel eens chaos. Vooral in de pauzes, maar ook bij de overblijf tussen de middag. De kinderen spelen niet rustig, ze vervelen zich en gaan zich uiteindelijk alleen maar met elkaar bemoeien. O, zeg ik, dat klinkt vervelend. Ja want de overblijfmoeders zijn er ook niet blij mee. Zij doen het ook vrijwillig en vinden het steeds zwaarder worden.

Deze verhalen hoor ik vaker. Niet alleen van leerkrachten, maar ook van ouders. Zonder te roepen dat kinderen tegenwoordig verwend zijn of dat ze alleen nog maar met een tablet kunnen spelen zal ik een belangrijke oorzaak noemen.

Ik vroeg de intern begeleider om mij te laten zien waar de kinderen mee konden spelen. Een grote kast ging open met allemaal spelmateriaal. De kinderen kunnen dit gewoon allemaal pakken, maar dat doen ze veel te weinig. Het advies wat ik haar gaf was om de spelmaterialen strategisch klaar te leggen. Hierbij hoefde ze de kinderen niet te vertellen waar ze mee moesten spelen. Ze moest het alleen klaarleggen en iedere pauze of overblijfmoment weer wat afwisselen in materiaal. Kinderen mochten nog steeds ook zelf spelmateriaal pakken, maar er was al wat voorbereiding geweest.

Wat bleek? De kinderen gingen uit zichzelf, nieuwsgierig als mensen zijn, op de spelletjes af. Zodra er ook maar één mee ging spelen wilde andere kinderen er ook mee spelen. Op deze manier kun je ook thuis je kinderen helpen. Door bijvoorbeeld a4 papier neer te leggen met kleurpotloden maak je eigenlijk een keuze voor je kind zonder hem/haar te dwingen om er iets mee te gaan doen.

Probeer het maar eens uit en doe zelf af en toe gezellig mee!

Veel speelplezier!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Biografie Frank van DIjk

'Mijn naam is Frank van Dijk. Sinds 2008 werk ik met kinderen in de basisschoolleeftijd en help ik ze in hun motorische ontwikkeling. Dit doe ik als kinderoefentherapeut in mijn praktijk FrankBeweegt.

Daarnaast gebruik ik de motorische ontwikkeling, het bewegen en het spel om kinderen ook te laten groeien in weerbaarheid en sociale vaardigheden. Deze combinatie maakt het werken met kinderen leuk, doeltreffend en zeer interessant. Mijn interesses gaan dan ook veel verder dan een kind leren fietsen (overigens heel leuk om een kind te leren fietsen). Het gedrag van kinderen op school en thuis, de opvoeding, de maatschappij waarin ze opgroeien, allemaal onderwerpen waar ik als therapeut mee te maken heb en die van invloed zijn op de algehele ontwikkeling van een kind.

In de blogs die ik schrijf op mijn website www.frankbeweegt.nl haal ik graag deze onderwerpen naar voren. Ook ben ik zeer geïnteresseerd in alle goede initiatieven om de ontwikkeling en dus het leven van een kind te verbeteren. Het nijntje Beweegdiploma is een fantastisch initiatief en is wat mij betreft net zo belangrijk als een zwemdiploma''.

Veel gestelde vragen

In hoeveel lessen haal je het nijntje Beweegdiploma?

Gemiddeld kan een kind het nijntje Beweegdiploma in 15 tot 20 lessen halen. Dit is afhankelijk van de snelheid van de ontwikkeling van je kind. Sommige clubs kiezen ervoor om de lessen te verwerken in een gewone peutergymles. Zij kiezen dan bijvoorbeeld 2 momenten per jaar om een beweegfeest te organiseren met een diploma als beloning. Het kan dus zijn dat het langer duurt voordat je kind het diploma haalt.

Hoe weet ik dat een organisatie een door de KNGU erkende aanbieder is van het nijntje Beweegdiploma?

Klik rechts boven op "gratis proefles" en zoek naar een erkende aanbieder bij jou in de buurt.

Wat kost het nijntje Beweegdiploma?

De aanbieder van de lessen bepaalt zelf de prijs. Informeer bij de locatie in jouw buurt naar de kosten.

Moet je altijd eerst nijntje Beweegdiploma 1 hebben gehaald, voordat je kunt starten met het tweede diploma?

Nee, dat hoeft niet. Kinderen van 2 en 3 jaar beginnen met Beweegdiploma 1 en kunnen daarna doorstromen. Kinderen van 4 jaar en ouder kunnen ook prima beginnen met Beweegdiploma 2. Overleg met de aanbieder van de lessen wat voor jouw kind de goede keuze is.

Moeten kinderen ook echt een examen afleggen?

Nee, er is geen examen. De juf of meester beoordeelt in de lessen de voortgang van je kind en bepaalt of het genoeg geoefend heeft om een diploma te krijgen. Tijdens een beweegfeestje krijgt je kind het diploma uitgereikt.

Wat is een proefles?

Om te kijken of het programma van het nijntje Beweegdiploma goed bij je past mag je altijd een keertje vrijblijvend meedoen.

Hoe vraag ik een proefles aan?

Via onze website www.beweegdiploma.nl kom je direct terecht op de website van de door jouw gekozen club of lesgever. Hier vind je de button "proefles aanvragen" en kun je een of twee gratis proeflessen aanvragen.

Waarom is nijntje ambassadeur van het Beweegdiploma?

Omdat nijntje bewegen belangrijk en leuk vindt, is zij ambassadeur geworden van het Beweegdiploma. Als rolmodel hoopt nijntje op deze manier heel veel kinderen te stimuleren een gezonde levenswijze te ontwikkelen en bewegen vooral leuk te vinden!

Meer informatie over nijntje? Ga naar www.nijntje.nl

Moet je als ouder (verplicht) meedoen tijdens de nijntje Beweeglessen?

Dat verschilt per aanbieder. Er zijn ouder-kind varianten waarbij je fijn samen met je kind kunt bewegen in de les. Dit is niet altijd zo, informeer bij de aanbieder hoe het gaat in hun lessen.

Kan ik ook lessen missen?

Je kind moet genoeg oefenen om het diploma te kunnen krijgen. Het is belangrijk dat het vaak aanwezig is, maar een keer een lesje missen vanwege ziekte of vakantie is geen probleem.

Staat je vraag er niet bij of wil je meer informatie?
Stuur een mailtje naar beweegdiploma@kngu.nl