Peuters leren bewegen met nijntje

Wist je dat je bewegen kunt stimuleren door een peuter op te rollen als een pannenkoek in een badhanddoek? Dit soort activiteiten leren pedagogisch medewerkers met het programma Beweegdiploma. Kinderheld nijntje is hiervan het gezicht. ‘We zorgen ervoor dat kinderen op de juiste manier leren bewegen’, zegt beweegcoach Trudy.

Nijntje

Haal je
nijntje Beweegdiploma

Gratis proefles aanvragen

De driejarigen van peuterspeelzaal De Bezige Bijtjes (Steenwijk) rennen naar een matje. Bij deze “opwarmingsopdracht” moeten ze bij het matje stoppen en bukken om het aan te raken. Bij het matje aangekomen kukelen veel peuters bijna voorover: ze vinden het lastig om te stoppen, legt pedagogisch manager Rita Vos van Stichting Peuterspeelzalen Steenwijkerland uit. ‘Vaak zie je ze nog een paar stappen doen voordat ze echt stilstaan. In het verkeer kan dat niet, want voor een naderende auto moet je direct kunnen stoppen.’ Dit soort opdrachten zijn precies het doel van het nijntje Beweegdiploma, dat kinderen krijgen als ze een bepaald beweegniveau hebben. Het nijntje Beweegdiploma, een speels en toegankelijk lesprogramma voor kinderen van 2 tot 6 jaar is een initiatief van de Koninklijke Nederlands Gymnastiek Unie (KNGU). Nijntje is de ambassadeur.

Lees hier het artikel verder

Tekst Irene de Groot
Foto’s Jan de Koning

Veel gestelde vragen

In hoeveel lessen haal je het nijntje Beweegdiploma?

Gemiddeld kan een kind het nijntje Beweegdiploma in 15 tot 20 lessen halen. Dit is afhankelijk van de snelheid van de ontwikkeling van je kind. Sommige clubs kiezen ervoor om de lessen te verwerken in een gewone peutergymles. Zij kiezen dan bijvoorbeeld 2 momenten per jaar om een beweegfeest te organiseren met een diploma als beloning. Het kan dus zijn dat het langer duurt voordat je kind het diploma haalt.

Hoe weet ik dat een organisatie een door de KNGU erkende aanbieder is van het nijntje Beweegdiploma?

Klik rechts boven op "gratis proefles" en zoek naar een erkende aanbieder bij jou in de buurt.

Wat kost het nijntje Beweegdiploma?

De aanbieder van de lessen bepaalt zelf de prijs. Informeer bij de locatie in jouw buurt naar de kosten.

Moet je altijd eerst nijntje Beweegdiploma 1 hebben gehaald, voordat je kunt starten met het tweede diploma?

Nee, dat hoeft niet. Kinderen van 2 en 3 jaar beginnen met Beweegdiploma 1 en kunnen daarna doorstromen. Kinderen van 4 jaar en ouder kunnen ook prima beginnen met Beweegdiploma 2. Overleg met de aanbieder van de lessen wat voor jouw kind de goede keuze is.

Moeten kinderen ook echt een examen afleggen?

Nee, er is geen examen. De juf of meester beoordeelt in de lessen de voortgang van je kind en bepaalt of het genoeg geoefend heeft om een diploma te krijgen. Tijdens een beweegfeestje krijgt je kind het diploma uitgereikt.

Wat is een proefles?

Om te kijken of het programma van het nijntje Beweegdiploma goed bij je past mag je altijd een keertje vrijblijvend meedoen.

Hoe vraag ik een proefles aan?

Via onze website www.beweegdiploma.nl kom je direct terecht op de website van de door jouw gekozen club of lesgever. Hier vind je de button "proefles aanvragen" en kun je een of twee gratis proeflessen aanvragen.

Waarom is nijntje ambassadeur van het Beweegdiploma?

Omdat nijntje bewegen belangrijk en leuk vindt, is zij ambassadeur geworden van het Beweegdiploma. Als rolmodel hoopt nijntje op deze manier heel veel kinderen te stimuleren een gezonde levenswijze te ontwikkelen en bewegen vooral leuk te vinden!

Meer informatie over nijntje? Ga naar www.nijntje.nl

Moet je als ouder (verplicht) meedoen tijdens de nijntje Beweeglessen?

Dat verschilt per aanbieder. Er zijn ouder-kind varianten waarbij je fijn samen met je kind kunt bewegen in de les. Dit is niet altijd zo, informeer bij de aanbieder hoe het gaat in hun lessen.

Kan ik ook lessen missen?

Je kind moet genoeg oefenen om het diploma te kunnen krijgen. Het is belangrijk dat het vaak aanwezig is, maar een keer een lesje missen vanwege ziekte of vakantie is geen probleem.

Staat je vraag er niet bij of wil je meer informatie?
Stuur een mailtje naar beweegdiploma@kngu.nl